Het verhaal van Helena - Amsterdam Diner Foundation

Tijdens ons bezoek eind februari 2012 aan de stad Debre Birhan in Ethiopië ontmoetten wij in een wijk van deze stad de 16-jarige Helena. Op haar 12de stierven haar vader en moeder vlak na elkaar aan de gevolgen van aids. Daarna werd ze verstoten uit het kleine dorp waar ze woonde. Ze is toen te voet naar Debre Birhan gegaan, zonder een cent op zak. Haar enige mogelijkheid om te overleven was de prostitutie in gaan.

helana_1_PP

Nu, vier jaar later, heeft ze samen met een 18-jarige vriendin een hutje in de Debre Birhan. Van haar prostitutiewerk kan ze net de huur betalen, verder houdt ze niets over. Gelukkig doet ze het altijd safe en is ze niet hiv-besmet. Maar dat is dan ook het enige positieve in haar leven.

Door het leven dat Helena leidt zal geen man met haar willen trouwen. En is ze waarschijnlijk op haar 30ste tot de bedelstaf veroordeeld. Zo’n vrolijk lief meisje en dan zo’n leven! Door deelname aan het Proud Partner Programma kunnen kwetsbare kinderen zoals Helena een betere toekomst krijgen.

We bezochten ook een wijk in de buurt van Debre Birhan, waarbij een Nederlands bedrijf geïnvesteerd had in een molen om de verbouwde graansoorten te verwerken. Dit heeft een boel werkgelegenheid gecreëerd met inkomsten voor de bewoners. Door deze inkomsten heeft de wijk kunnen investeren in een naschoolse opvang voor de armste jongeren. Door deze opvang krijgen kwetsbare kinderen uit deze wijk nu ook voedsel, educatie, aidsvoorlichting en natuurlijk…..een toekomst en heel veel plezier!!!

Het Proud Partner Programma stelt deze wijk als voorbeeld voor haar programma:

helana_4_PP

Kinderen met een toekomst

helana_2_PP

Voorbeeldwijk

helana_3_PP

Opvangcentrum in voorbeeldwijk

 

Share Button