Jaarverslag 2010 - Amsterdam Diner Foundation

Profiel De Grote Onderneming
De Grote Onderneming (DGO) is een platform van maatschappelijk geëngageerde bedrijven die actief bijdragen aan de mondiale strijd tegen Aids en daarmee verwante ziektes. DGO steunt projecten in ontwikkelingslanden met financiële en praktische hulp. Ook biedt zij deelnemende bedrijven inspiratie en netwerkmogelijkheden. De Grote Onderneming is een initiatief van de Stichting AmsterdamDiners en het Aids Fonds en is sinds 2007 ondergebracht in de Stichting De Grote Onderneming.
Feiten over HIV en Aids
Het aantal nieuwe infecties in 2010 daalt en sterfte door Aids neemt af. Hierdoor stabiliseert het aantal mensen in de wereld dat leeft met HIV. 5,2 miljoen mensen hebben toegang tot levensreddende medicijnen. Echter bijna het dubbele van dat aantal – 10 miljoen – wacht nog op behandeling. UNAIDS schat dat minder dan 12% van de kinderen die door Aids zijn getroffen enige vorm van steun ontvangt. Wereldwijd leven er maar liefst 34 miljoen mensen met HIV. Elke 12,5 seconden raakt er iemand geïnfecteerd met HIV; dat betekent 7.000 infecties per dag!
Aids is meer dan een ziekte. Het is ook een economische ramp, omdat het vooral jonge mensen in de bloei van hun leven raakt. Mensen die de economie van een land draaiende moeten houden en daarnaast ook vaak de zorg voor hun kinderen en ouders hebben. Velen van hen sterven aan Aids omdat ze nooit of te laat zijn getest op HIV. Eenmaal positief getest op HIV is er geen garantie dat je ook daadwerkelijk toegang tot hiv-remmers hebt. Naar schatting hebben in 2010 10 miljoen mensen in arme landen nu levensreddende hiv-remmers nodig, maar krijgen die niet.
Onveilige seks is de voornaamste oorzaak van alle hiv-infecties. HIV wordt het meest overgedragen via heteroseksueel contact. Op die manier is de epidemie in Afrika het grootst geworden. Je mag stellen dat we (de wereld) in Afrika te laat waren met de aanpak van de Aidsepidemie. Daarom is het van wezenlijk belang dat we alle kennis nu op grote schaal inzetten om in andere delen van de wereld erger te voorkomen. In veel landen zien we helaas anno 2010 forse epidemieën onder groepen als drugsgebruikers, prostituees en mannen die seks hebben met mannen. Zelfs in sommige Europese landen worden amper maatregelen getroffen om HIV onder kwetsbare groepen in te dammen. Ook in Nederland krijgen in 2010 nog elke week 23 mensen de diagnose HIV. Naar schatting leven er 23.000 mensen met HIV. Daarvan weet 40% niet dat hij of zij HIV heeft.
Aidsbestrijding werkt. Miljoenen mensen kunnen hierdoor weer de regie over hun eigen leven nemen. Dit betekent bovendien dat de economie van de getroffen landen ervan profiteert. Daarom is het heel belangrijk dat de strijd tegen Aids doorgaat en dat we de successen verankeren.

AmsterdamDiner
Het AmsterdamDiner heeft zich sinds 1992 ontwikkeld tot een van de meest gewaardeerde charity diners in Nederland, met name vanwege de balans tussen kwalitatief hoogstaand entertainment en aandacht voor het goede doel.
Aanvankelijk vond het AmsterdamDiner plaats op de Dam. Door de groeiende belangstelling werd na vijf jaar uitgeweken naar de Gashouder op het terrein van de voormalige Westergasfabriek, waar het Diner twee maal werd georganiseerd. Van 2000 tot 2002 vond het Diner plaats in The Amsterdam. Vanaf 2002 tot heden is de Heineken Music Hall de locatie voor het Diner, dankzij gastvrijheid van Heineken Brouwerijen.
Opbrengst AmsterdamDiner 2010
Op zaterdag 5 juni vond voor de 18de keer het AmsterdamDiner plaats. Ruim 1100 gasten namen in de Heineken Music Hall plaats aan tafel. De editie van 2010 bracht € 722.151,12 op.
Het succes van het AmsterdamDiner is te danken aan alle bijdragen van de donateurs en hun gasten, de sponsors, productsponsors en vrijwilligers.
Hoofdsponsors in 2010 waren AKD, ViiV Healthcare, de Steenkorrel, Heineken Brouwerijen en Verhaaf Party Catering en de Stichting DOEN.
Bestemming AmsterdamDiner 2010
Het opgehaalde geld was bestemd voor een prachtig studentenproject in Mozambique. Het ging om de Eduardo Monlane University in Maputo, de grootste publieke universiteit met zo’n 30.000 studenten. Deze universiteit had het initiatief genomen om haar studenten in een ziektekostenverzekering op te nemen. Dat was uniek en nooit eerder gebeurd in Afrika. De student daar draagt zelf naar draagkracht bij aan de premie, die werd aangevuld door de universiteit en door studenten in Nederland via hun eigen verzekering bij Holland Zorg van zorgverzekeraar Salland. Uiteraard hoort bij dit project ook een goede kliniek waar de studenten terecht kunnen voor eerste medische zorg. Er was ten tijde van het AmsterdamDiner een hele kleine Posto Medico op het terrein aanwezig, die bestond uit 2 kleine kamers met wat potten paracetamol. De opbrengst van het AmsterdamDiner 2010 ging naar de bouw en exploitatie van een volwaardig Health Centre op de campus, inclusief geschoold personeel.

Seropositieve vrouwen in Nederland
__________________________________________________________________________________

Er werd tijdens het Diner ook aandacht besteed aan de positie van seropositieve vrouwen in Nederland. Zij hebben eigen specifieke problemen, zoals de vraag: kan ik nog kinderen krijgen? Heb ik recht op plastische chirurgie als ik door de medicijnen lichamelijke verandering krijg? Ook blijkt het bij seropositieve vrouwen veel moeilijker te zijn om te praten over hun problemen. De partner geeft vaak niet thuis, omdat HIV toch altijd met seks te maken heeft en daarover gewoon praten heel vaak moeilijk blijkt. Ook de omgeving (en zelfs de hele directe) geeft vaak niet thuis. Seropositieve vrouwen in Nederland raakten steeds meer in een isolement en dat was dan ook de reden dat ze een club van seropositieve vrouwen in Nederland oprichtten.

Het ging deze club tijdens het AmsterdamDiner niet om bijdragen, maar veel meer om aandacht en erkenning te krijgen voor hun omstandigheden en ook aandacht voor hun creatieve project. Samen met 7 andere vrouwen gingen zij naar de schilderes Astrid Engels. Astrid was meer dan bereid om met hen een schilderij te maken. Dit resulteerde in een uniek aantal beschilderde onderborden die die avond grif werden verkocht voor € 200,00 voor 6 borden.

Partners DGO
Aids Fonds
Het Aids Fonds mobiliseert de samenleving voor de nationale én internationale strijd tegen HIV/Aids. Het bevordert de ondersteuning van mensen met HIV/Aids op medisch, psychosociaal, en maatschappelijk terrein en door directe financiële hulpverlening. Het stimuleert preventieactiviteiten om nieuwe HIV-infecties te voorkomen. Deze missie is gericht op concrete doelen, met het oog op ‘vandaag, morgen en overmorgen’; zowel in Nederland, Europa als in ontwikkelingslanden.
Zie ook www.Aidsfonds.nl
STOP AIDS NOW!
STOP AIDS NOW! (SAN) werft fondsen om meer Aids-projecten in ontwikkelingslanden beter te kunnen ondersteunen; verder wil SAN de Nederlandse samenleving informeren over de Aids-problematiek om zo de steun voor de mondiale strijd tegen HIV/Aids te vergroten en wil SAN politieke steun verwerven voor de strijd tegen Aids, zowel nationaal als internationaal.
Zie ook www.stopAidsnow.nl

Bestuur 2010
Voorzitter: Jacques Kuyf, CEO FD Mediagroep
Vice voorzitter: Annemiek Louwers, communicatie-adviseur en interim Manager
Penningmeester: Piet Boogert, General manager Lloyd Hotel
Secretaris: Erik Muller, senior communicatie adviseur / partner van Hulzen
Leden: Ria Eijken
Jan Riemens, CEO van Zoom-In
Initiatiefnemer en Directeur
Robert Weyhenke
Bureau De Grote Onderneming
Postbus 94643
1090 GP Amsterdam
Telefoon 0858779708
Fax 020-3304538
Mobiel 06-15047603
E-mail Robert Weyhenke
www.degroteonderneming.nl
De Stichting De Grote Onderneming is gevestigd te Amsterdam is ingeschreven in de Kamer van Koophandel onder nummer 412115640001

Donateurs DGO 2010
Accor Hotels Nederland
Achmea Corporate Accounts
Accres Real Estate N.V.
AEGON
AKD
Alexander en Otto Stichting
Apotheekzorg B.V.
Bank Insinger de Beaufort N.V.
Beau Monde
Bellier Financial Marketing
Boehringer Ingelheim
Breevast B.V.
British American Tobacco
Brunel International N.V.
Bugaboo International
Canon Nederland N.V.
Conclusion
Dam en Partners Architecten
De heer D.M. de Villeneuve
De heer A.R. Lathouwers
Epifanes/Werdol B.V.
M.A.C. Cosmetics
Gilead Sciences
Heineken N.V.
Het Arsenaal
IMN
Kennedy Van der Laan
Louis Vuitton
Loyens & Loeff N.V.
Manpower
Medeco B.V.
Media Landscape
Merck Sharp & Dohme
Mevrouw M. Heijn
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Nutricia NL
Plantwijck B.V.
Procter & Gamble Nederland B.V.
Providence Capital
Rig Investments
Steenkorrel Groep
Teva Nederland B.V.
Teva Europe B.V.
Septem Montes B.V.
Stichting DOEN
Unilever Nederland Holdings B.V.
van Kaam Advocaten Amsterdam
Van den Oetelaar Investments B.V.
ViiV Healthcare
ViiV Healthcare
Vink & Partners
Vos Investment Groep
Vroom & Dreesmann Warenhuizen B.V.
Wellnessresort de Zwaluwhoeve
LRT-Advocaten
Ziggo

De jaarrekeningen van Stichting De Grote Onderneming zijn op aanvraag (rob@degroteonderneming.nl) beschikbaar bij Bureau De Grote Onderneming.

Download hier de jaarrekening 2010

 

Share Button