AmsterdamDiner 2018 steunt doelen in Kenia, Oost-Europa én Nederland

Al 25 jaar werkt het AmsterdamDiner aan een wereld zonder aids. We zijn een heel eind gekomen; Aids is nog niet voorbij, maar er gloort hoop. We weten wat we moeten doen om aids in 2030 de wereld uit te hebben en volgende generaties te bevrijden van deze epidemie: “we got the power”!

Bij de 26e editie van het AmsterdamDiner hebben we 3 Aidsfonds projecten gekozen om te helpen de epidemie te verslaan.  We doen dat met de wapenspreuk van Amsterdam in het achterhoofd: Barmhartig, Heldhaftig én Vastberaden.

Barmhartig steunen we Healthy enterpreneurs: vrouwelijke ondernemers die actief zorgen voor minder hiv in Kenia. Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer 1 onder jonge vrouwen. Healthy entrepreneurs zijn jonge vrouwen die opgeleid worden tot gezondheidsondernemer. Met een mobiele drogisterij bezoeken zij dorpsgenoten en geven tegelijkertijd broodnodige voorlichting via een tablet op zonne-energie. Zo verdienen deze jonge vrouwen een inkomen en maken ze  tegelijkertijd hun gezin en gemeenschap minder kwetsbaar voor hiv. Dit in Oeganda bewezen social enterprise model is een Nederlandse initiatief.

Heldhaftig steunen we het project dat een Quick response op de aidscrisis in Oost-Europa biedt. Op dit moment is op nog geen 2 uur vliegen van Nederland een nieuwe hiv epidemie gaande.  De stijging van het aantal nieuwe hiv-infecties is net zo snel als die in Afrika in de jaren ‘80. Homomannen worden zwaar getroffen. Door stigma en onwetendheid worden zij vaak uitgesloten van voorlichting, behandeling en zorg. In Rusland alleen overlijden dagelijks 80 mensen aan aids. Middels een bijzondere samenwerking van Aidsfonds en de Elton John AIDS Foundation wordt een speciaal noodfonds gestart om mensen in nood snel te helpen. Met levensreddende hiv medicatie, noodzakelijke medische zorg en – zo nodig – juridisch hulp.

Vastberaden richten we ons op ons eigen land met steun aan High Risk, High Gain: Innovatief Nederlands toponderzoek naar genezing van aids. Onderzoekers aan de Nederlandse Universiteiten behoren tot de wereldtop in onderzoek naar de ultieme oplossing: genezing van aids. Dit onderzoek is complex en vraagt om innovatieve, gedurfde oplossingen. ‘High risk, high gain’ onderzoeken zijn innovatieve onderzoeken die de potentie hebben voor een wetenschappelijke doorbraak te zorgen in de zoektocht naar genezing.

Het AmsterdamDiner 2018 op 16 juni wordt een geweldig feest waarbij we uw barmhartige, heldhaftige én vastberaden steun vragen om onze missie te verwezenlijken: werken aan een wereld zonder aids.