Koninklijk Bezoek Red Ribbon Concert

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima waren aanwezig bij het Red Ribbon Concert in AFAS Live te Amsterdam op 16 mei 2018

Het Red Ribbon Concert was een internationaal concert met optredens van 40 jonge muzikanten uit het Ricciotti Ensemble, van Berget Lewis en het Nederlands gospelkoor ZO!, van Sjors van der Panne, Ellen ten Damme, Jim van der Zee en Maaike Ouboter. Ook was er een opvoering door het Nationaal Ballet en muziek uit Zimbabwe, Curaçao en Chili.

Red Ribbon, het rode lintje, staat symbool van solidariteit met mensen die leven met hiv en dit concert vraagt aandacht voor de aidsbestrijding wereldwijd, die zwaar onder druk staat. Angela Groothuizen presenteerde de avond. Het concert werd bijgewoond door minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Prinses Mabel, die zich al jaren inzet voor de strijd tegen aids.

Ontmoeting bij de Pop-up Aids Expo

Direct voor aanvang van het concert bezoeken de Koning en de Koningin de Pop-up Aids Expo. Daar ontmoetten zij Anne (28) en Chris (28), twee gezichten uit de mobiele tentoonstelling over mensen die leven met hiv in Nederland en elders in de wereld. Ze vertelden elk hun eigen verhaal en maken duidelijk hoe het er nu voor staat met hiv en aids in de wereld. De pop-up expo reist sinds 16 mei tot aan de internationale aidsconferentie AIDS2018 in juli door het land.

Aids is niet voorbij

In tegenstelling tot wat veel mensen in Nederland denken, is aids wereldwijd helaas niet voorbij. Het maakt nog steeds miljoenen slachtoffers. Bijna de helft van de mensen die wereldwijd leven met hiv, krijgt geen levensreddende medicijnen. Daarbij daalt het aantal nieuwe hiv-infecties niet snel genoeg, is er steeds minder geld beschikbaar en ontstaan er in sommige delen van de wereld nieuwe brandhaarden van de epidemie. Zoals in Oost-Europa. Wij zijn de generatie die nu een einde kan maken aan aids. We weten precies wat er moet gebeuren: voldoende investeren, iedereen met hiv behandelen en alle mensen die risico lopen op hiv bereiken met preventie en voorlichting. Juist nu de aidsbestrijding wereldwijd onder druk staat, roepen de Nederlandse samenwerkende organisaties voor AIDS2018 iedereen op om samen het tij te keren.

Internationale aids conferentie in Amsterdam

Deze zomer vindt in Amsterdam, van 23 tot 27 juli 2018, de 22ste internationale aidsconferentie AIDS2018 plaats. Ruim 20.000 mensen uit alle werelddelen zullen er samenkomen, onder hen mensen die leven met hiv, aidsactivisten, internationale topwetenschappers, artsen en internationale beroemdheden.

Het Red Ribbon concert is een initiatief van de Nederlandse organisaties* die samenwerken om AIDS2018 tot een succes te maken.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Aidsfonds, HIV Vereniging, AFEW, GNP+, Amsterdam Youth Force, KNCV, GGD Amsterdam, I Amsterdam, RAI, vertegenwoordiger Amsterdams bedrijfsleven, ICSS.